Toyota si vlani udržala pozíciu najväčšieho predajcu áut na svete

28.01.2022 Celý región

Tokio 28. januára (TASR) – Japonská automobilka Toyota si minulý rok udržala pozíciu najväčšieho predajcu vozidiel na svete. Napriek problémom s nedostatkom čipov porazila Volkswagen už druhý rok po sebe.

Japonský automobilový gigant v piatok uviedol, že v roku 2021 predal takmer 10,5 milióna vozidiel, čo predstavuje nárast o 10,1 %. Tento výsledok zahŕňa aj vozidlá dcérskych spoločností Daihatsu a Hino.

Nemecký rival Volkswagen začiatkom tohto mesiaca oznámil, že jeho predaj v roku 2021 klesol o 4,5 % na 8,9 milióna áut. To bol jeho najslabší výsledok za 10 rokov, keďže nedostatok čipov brzdil výrobu.

V roku 2020 predala Toyota na celom svete 9,5 milióna vozidiel, čím predbehla Volkswagen s 9,3 milióna predaných áut. Predtým bola Toyota na prvom mieste v roku 2015, Volkswagen ju však v nasledujúcich rokoch prekonal.

Automobilky na celom svete museli vlani obmedziť alebo zastaviť výrobu pre nedostatok čipov, ktorý odštartovala pandémia nového koronavírusu.

Toyota zverejní celkové výsledky za obdobie október - december, 3. štvrťrok svojho finančného roka 2021/2022, na budúci mesiac 9. februára. V piatok však upozornila, že pravdepodobne nedosiahne svoj cieľ - vyrobiť 9 miliónov vozidiel za rok do 31. marca 2022, keďže musela opakovane prerušiť výrobu pre nedostatok komponentov.

"Výhľad v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19 a trendy v oblasti komponentov zostávajú neisté a naďalej sa budeme snažiť minimalizovať ich vplyv," uviedla automobilka vo vyhlásení.
 

Vyberte región

mark